Honden trimmen in Purmerend

Honden zijn kind aan huis bij Marieke Hollander van Trimsalon Agouti, maar ook katten zijn welkom. De trimsalon viert binnenkort haar twaalfjarig bestaan in Purmerend, ‘het stadje’ waar Marieke ook woont. Ze vertelt graag over haar favoriete plekken.

‘Trimmen is verzorgen, wassen, föhnen, mooi knippen, oren en nagels nakijken. Het is heel arbeidsintensief wat wij hier bij Agouti doen. Met de meeste honden zijn we anderhalf tot twee uur bezig, maar soms zit het haar zo in de klit dat we er wel vier uur mee aan het werk zijn. Voor geïnteresseerden geef ik hier workshops honden trimmen. Ik ben gek op honden, zelf heb ik zes poedels en twee Duitse herders. Mijn man trouwens ook, hij is bezig een hondenschool op te zetten die ook Agouti gaat heten. We hebben hier ook ruimte voor grote honden zoals bobtails en bouviers. Mensen met een pup raad ik altijd aan niet te lang te wachten met een eerste keer trimmen, dan kan een hond alvast wennen, want die moet nog zijn hele leven op de trimtafel. Voor de meeste klanten is hun hond toch hun kind, en die leveren ze dan hier bij ons af. Vaak blijven ze nog even kijken hoe het in het begin gaat. Daarom vind ik het ook zo fijn dat we in deze open ruimte werken. Kan iedereen zien wat er gebeurt.’

‘Van de zomer heb ik nog met mijn moeder bij Jo & Co op de Koemarkt gegeten, die herinnering is me nu heel dierbaar. Er staan echt heerlijke gerechten op de kaart. Het is er altijd druk, dus je moet wel reserveren. De bediening is er heel goed en dat vind ik wel belangrijk. Je gaat uit eten omdat je bediend wilt worden, en bovendien heb ik thuis ook een goede kok. In het voorjaar heb ik er met vrienden gegeten, maar ik ga niet zo vaak meer uit. Dat houd ik gewoon niet meer vol, in combinatie met mijn werk.’

‘Als we met een groep vrienden gaan eten, vind ik La Cubanita, een Cubaanse tapasbar erg leuk. Ze zitten op de Koemarkt en serveren allemaal kleine hapjes die je met elkaar deelt. Ik kom er graag, want het is er altijd heel gezellig, en ze draaien lekkere muziek.’

‘Laatst was ik in theater de Purmaryn naar ‘de Eetclub’, een erg leuk stuk. Vroeger bestelde ik met een vriendin kaarten voor een heel seizoen, maar dan moest ik te vaak afzeggen, omdat ik dan toch iets voor mijn bedrijf moest doen. Nu spreken we kort van tevoren af en dat werkt beter. Als ik uitga, ga ik het liefst naar het theater. De Purmaryn is dan heel leuk, het heeft twee zalen en er is veel te zien.’

‘Schoenen koop ik het liefst bij Senna, dat is een prachtige schoenenzaak. Alle schoenenfreaks kunnen zich daar uitleven. Ik moet toegeven dat ik er zelf ook een ben. Ik heb niet zoveel tijd om nette kleding of mooie schoenen te dragen, hier sta ik de hele dag in mijn werkpak en op Crocs. Hoge hakken draag ik niet, maar mooie schoenen of laarzen koop ik graag. Laatst hadden ze prachtige slangenleren laarzen bij Senna, van 700 euro, die heb ik maar laten staan.’

‘De oude Koemarkt was vroeger de veemarkt. Hier kwamen de boeren om hun schapen, koeien en varkens te verhandelen en werd er handje klap gedaan. Dat vond ik altijd prachtig. Met al die hekken waar de dieren aan vastgeknoopt konden worden. Het is denk ik de bekendste plek van Purmerend. De vernieuwing van de Koemarkt had van mij niet gehoeven. Het is nu een groot open plein met in het midden een kunstwerk met bronzen koeien, dat is dan wel weer leuk.’

‘Iedere zondagochtend om half negen loop ik samen met een vriendin hard in het Purmerbos. Dan neem ik twee van mijn hondjes mee en gaan we er lekker uit. We hebben een vast rondje van acht kilometer, dat we al kwebbelend afleggen. Het eerste stuk mogen de honden vrij lopen in het bos. Verderop in het bos liggen ook ruiterpaden en daar moeten ze aan de lijn.’

‘De honden laten we iedere dag uit in Het Twiske. Binnen tien minuten met de auto zit je in zo’n mooi natuurgebied met zoveel ruimte. Heerlijk vind ik dat na een dag werken. Ook fijn is dat we daar alle honden vrij kunnen laten lopen.’

‘Als ik met de honden bezig ben, zie ik er lomp uit, maar ik hou van mooie dingen en van er mooi uitzien. Een paar keer per jaar ga ik naar schoonheidssalon Delia. Daar maak ik echt tijd voor. Ik vind het zo heerlijk om zelf verzorgd te worden. Dat is mijn ontspanning. Een ander zoekt het misschien in uitgaan, maar ik zoek het hierin.’