Waddenhoppen

Op de fiets van het ene waddeneiland naar het volgende. Zomers zijn er bootdiensten die waddenhoppen mogelijk maken. Charlotte en Joris gingen met vijf kinderen het avontuur aan. En met succes.

“Behalve onze eigen drie kinderen, Pjotter van 6, Michelle van 8 en Louisa van 10, hadden we ook de twee grote zoons van onze oppas mee, Tom van 13 en Matthijs van 15. Dat werkte heel goed. Door de leeftijdsverschillen was niemand concurrent van elkaar.  En onze kinderen vonden het echt waanzinnig leuk dat er andere kinderen mee waren. Ik geloof nooit dat we alleen met ons eigen gezin zoveel hadden kunnen doen. Er ging echt een stimulans van de grotere groep uit.” Charlotte wordt weer helemaal enthousiast als ze over hun avontuurlijke vakantie, in Nederland nota bene, vertelt. Met haar man en vijf kinderen fietste ze afgelopen zomer op alle vijf de waddeneilanden. Overnachten deden ze in drie kleine trekkerstentjes. Alle kampeerspullen en bagage gingen dus mee op de fiets.

Op alle eilanden de vuurtoren aanraken
“Het was absoluut geen voorgekookte vakantie. We waren echt op ontdekkingstocht en zo voelden de kinderen dat ook. Als we op een eiland aankwamen was de eerste actie: op zoek naar een camping. En op alle eilanden de vuurtoren aanraken, dat hadden we ook als vakantiedoel.” Plek was er op alle campings, ondanks het hoogseizoen. “We konden natuurlijk maar heel weinig bagage meenemen. De kinderen hadden allemaal fietstassen en daarin namen ze hun eigen matje, slaapzak, kleding, bord en beker en wat spulletjes, zoals een zaklamp, boekje en handdoek mee. Wij vervoerden de tenten en wat kookspullen.” Niet alleen maar uit eten wilden ze. De afspraak was dat ze ook zelf gingen koken, maar dan wel simpele maaltijden. De kinderen dachten mee over wat voor eenvoudigs, maar toch lekkers er in twee pannen voor zeven personen gekookt kon worden. Bijvoorbeeld pasta met saus, of wraps belegd met saus. En alles moest ook op. Voorraad meenemen op de fiets zat er niet in. Een pot pindakaas, wat crackers, koekjes en een fles water, meer ging er niet mee op de fiets. “We lieten de kinderen steeds meedenken over alles. En dat maakte dat er weinig gemopperd werd en ze het ook als een avontuur beleefden.”

Zijn de fietstassen wel waterdicht?
Zomers varen er naast de reguliere veerboten vanaf het vaste land ook boten tussen de eilanden, waardoor eilandhoppen mogelijk wordt. Niet tussen alle eilanden zijn er dagelijkse bootdiensten. “Hoewel we meestal op de bonnefooi reizen, hebben we dit keer wel de bootreizen gereserveerd. De boot tussen Ameland en Schiermonnikoog vaart bijvoorbeeld maar een keer per week. Het was dus handig om die te reserveren.”

“In het voorjaar bedachten we dat we een fietstocht wilden maken in Nederland. Zo ontstond het idee om te gaan waddenhoppen. Omdat onze oppas en haar man beiden gehandicapt zijn, gaan ze meestal maar kort op vakantie. Hun zoons komen veel bij ons over de vloer en het leek ons erg leuk om hen mee te nemen op dit avontuur.” De dag van vertrek stortregende het. “Zijn de fietstassen wel waterdicht schoot als eerste door me heen. Nee dus. Ik heb nog snel een rol vuilniszakken gepakt.” De vader van de jongens bracht hen in een busje met alle naar Den Helder voor de eerste oversteek. “Toen we op Texel van de boot afkwamen en in een lange sliert over het eerste duin fietsten, vond ik dat zo’n mooi moment. Eenmaal onder aan het duin hadden we de eerste slagregen te pakken, maar het moment was binnen.”

Cruise met zeehonden
De oversteek tussen de eilanden was iedere keer heel anders. Zoals de eilanden ook zo verschillend zijn. Tussen Texel en Vlieland vaart een klein visserkottertje ‘De Vriendschap’ waar zo’n 25 mensen en op kunnen. De fietsen liggen midden op de boot. De vuurtoren van Vlieland is vanaf Texel al te zien en in een half uur, drie kwartier zit je alweer op je fiets op Vlieland. De tocht van Vlieland naar Terschelling was op een grote degelijke boot, maar de tocht naar het punt van vertrek was ongelooflijk, vertelt Charlotte vol enthousiasme. “Echt waanzinnig mooi, je gelooft je ogen niet. Een woestijn is het daar, zover je kunt kijken alleen maar zand.” Het westelijk deel van Vlieland, de Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genoemd, is alleen maar zand. Een gigantische Rangerover, de Vliehors Express, brengt reizigers naar een lange pier op palen, vanwaar de boot naar Terschelling vertrekt.

Waddenhoppen praktische info
In het zomerseizoen is het mogelijk van eiland naar eiland te reizen. In veel gevallen kan de fiets mee overvaren. Kijk voor meer informatie op de internetsites van de rederijen. Vooraf reserveren is in de meeste gevallen noodzakelijk. Ook zijn er waddenhoparrangementen, met hotelovernachtingen.

www.wadden.nl/waddenhoppen